2011. március 14., hétfő

Egy kis krumpliföld

Az előző bejegyzésben mindenféle "szántóföldi" növényről írtam, és most látom, hogy a krumpli kimaradt. Pedig létfontosságú. Mint tápanyagforrás, nagyon értékes, én pedig nagyon szeretem, minden nap el tudom képzelni valamilyen formában a tányéron.
Termesztése nem bonyolult, és szinte bármilyen talajban megterem. Vagyis a kötött, agyagos talajban azért kevésbé, szóval inkább homokos és lazább legyen. (A Balaton környékén milyen is? De legfeljebb keverek hozzá egy kis tőzeget vagy homokot.)
Apró kis gumókat kell ültetni: 5-6 cm átmérő a legjobb. Ültetés előtt érdemes előcsíráztatni 15-18 fokos meleg, világos helyen, és várjuk meg, míg legalább 3 cm-esek lesznek a csírák.
Áprilisban (tehát most!) kell kiültetni a szabadba, sortáv legyen 60 cm, tőtáv tegyen 35 cm. 10 cm mély árokba kell ültetni, a csírák lefelé nézzenek :) , és utána kupacoljuk fel földdel kb 10 cm magasra (+20 cm föld).
Öntözzük, gyomláljuk.
Június közepén lehet kezdeni a felszedést, június végéig - július elejéig be kell fejezni.
És jöhet a fincsi sült krumpli, rakott krumpli, krumplis lángos, krumplipüré... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése