2010. szeptember 27., hétfő

Egy szál tulipán


Ez a fotó már szerepelt itt korábban (egy ideiglenes bejegyzésben), de újra ideteszem, mert az egyik kedvencem. Egy viridiflora tulipán Hollandiából. Már csak így, teljes pompájában került hozzám, mások nevelték fel.
Most tudtam meg, hogy a perzsa "toliban" (turbán) szóból származik a neve. Hát, tényleg van némi hasonlóság.
A viridiflora zöld virágút jelent. Itt ugyan nem az egész virág zöld színű, hanem csak egy hosszanti sáv a szirmokon.
Még néhány tulipántípus: papagájtulipán, bazsarózsavirágú tulipán, rojtos tulipán, liliomvirágú tulipán, többvirágú tulipán... Azt hiszem, nem szorul magyarázatra a nevük.
Ültetni ősszel kell laza szerkezetű talajba (szükség esetén homokkal kevert talajba), 8-10 cm mélyre. Ha nagyon hideg lenne a tél, takarás szükséges. Azután jön a tavasz, a virágzás, az elvirágzás. (Milyen szépen fejezi ezt ki a magyar nyelv.) Hagyni kell, hogy minden levél elszáradjon, és utána szabad felszedni a hagymákat. Száraz, hűvös helyen kell tárolni, emlékszek, mi újságpapírba csomagoltuk. És ősszel újra ki lehet ültetni őket.
Ha tavasszal ültetnénk, akkor virágcserépbe kell. Mivel hidegre van szüksége a hagymának (ezért jó ősszel ültetni), hűvös helyen kell tartani egy ideig a cserepet, és csak kevés vízzel szabad öntözni, de fényre szüksége van.
(Az infót egy régi Bakker katalógusból és emlékezetből szedtem össze.)

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm.:) A hagymák már a földben vannak, és remélem, legközelebb már a balatoni kertbe ültethetem őket.:)

    VálaszTörlés