Fotó az Ezermester magazinból:
http://www.ezermester.hu/articles/article.php?getarticle=560
Csodálatos formák léteznek a természetben, ez a zöldség például a matematika egy különleges területére is elvisz minket: a fraktálok világába. /Imádott témám, de ez itt a virtuális kertészkedés helye :) /
A virágrügyek logaritmikus spirálban állnak, és a kis spirálok szintén összerendeződnek egy nagy spirállá :)
A minta több szinten megfigyelhető, nagyon hasonló, de nem teljesen ugyanaz. Ez nagyjából a fraktálok "konyhanyelvi" definíciója. A címben feltett kérdésre a válasz: csigás karfiol.
Az interneten nagyon sok oldal foglalkozik ezzel a növénnyel, több helyen brokkoliként említik (wikipédia: Romanesco broccoli), de ez - ahogyan a Herbáció magazin munkatársától megtudtam - botanikailag karfiol.
Az esztétikai élmény mellett nyilván megvan a gasztronómiai is, bár ilyen műalkotásnak késsel nekiesni, majd feltálalni... :)
Szóval, ilyet is szeretnék a kertembe!
Pagoda karfiolként is emlegetik....
VálaszTörlésEgyet értek veled abban, hogy ezt a gyönyörűséget megfőzni kár... :)
Hát ez a legszebb neve! Én már ettem ilyet, a Vegafood szállító cég egyik hihetetlenül finom ételkölteményében szerepelt.
VálaszTörlés